PLEASE WAIT, LOADING
Ο θυρεοειδής αδένας έλαβε το όνομά του εξαιτίας του σχήματός του που μοιάζει με ασπίδα (θυρεός=ασπίδα) και βρίσκεται στον λαιμό κάτω από τον κρικοθυρεοειδικό χόνδρο (“μήλο του Αδάμ”) και μπροστά από την τραχεία. Χρησιμοποιώντας ιώδιο παράγει τις ορμόνες θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και μέσω αυτών ρυθμίζει μια σειρά από λειτουργίες του οργανισμού μας όπως, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η θερμοκρασία σώματος, η κινητικότητα του εντέρου, η ψυχολογική διάθεση και πολλά άλλα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υποδοχείς για τις συγκεκριμένες ορμόνες ανευρίσκονται σε όλα πρακτικά τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Διαφορες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές της λειτουργίας του αδένα, διαταραχές της δομής του ή και τα δύο μαζί.
Οι διαταραχες της λειτουργίας του συνίστανται στην υπολειτουργία του αδένα (υποθυρεοειδισμός) ή στην υπερλειτουργία του (υπερθυρεοειδισμός) ενώ η κυριότερη διαταραχή της δομής του αφορά στην παρουσία όζων στο θυρεοειδικό παρέγχυμα.
Ακόμη, ο αδένας μπορεί να αποτελέσει το στόχο μιας φλεγμονώδους αντίδρασης με τα κυριότερα αίτια θυρεοειδίτιδας να είναι η αυτοανοσία (θυρεοειδίτιδα Hashimoto) -που συχνά προκαλεί και υποθυρεοειδισμό- αλλά και διάφοροι ιοί (υποξεία θυρεοειδίτιδα).
Είστε έτοιμοι να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για την υγεία σας; Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα, επικοινωνώντας με το ιατρείο μας.