PLEASE WAIT, LOADING
Η παραθορμόνη (PTH) παράγεται από τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες που βρίσκονται στο λαιμό, πίσω από τον θυρεοειδή αδένα ή και μέσα σε αυτόν. Αυτοί οι αδένες εκκρίνουν την παραθορμόνη (PTH) μόλις ανιχνευθούν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου του οργανισμού και διασφαλίζοντας επαρκή αποθέματα για την υγεία των οστών.
Πιθανο προβλήμα λόγω υψηλών επίπεδων PTH (υπερπαραθυρεοειδισμός) αποτελεί η υπερασβεστιαιμία που σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, μυική αδυναμία, δυσκοιλιότητα, λήθαργο ενώ χαμηλά επίπεδα PTH προκαλούν υποπαραθυρεοειδισμό και συνεπακόλουθα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, με συμπτώματα όπως κράμπες, μουδιάσματα έως και καρδιακές αρρυθμίες. Συχνότερο αίτιο υποπαραθυρεοειδισμού αποτελεί η κάκωση ή και αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων μετά από θυρεοειδεκτομή.
Η συχνότερη αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού αποτελεί το αδένωμα παραθυρεοειδούς ενώ λιγότερο συχνή είναι η υπερπλασία όλων των αδένων.
Εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση παθήσεων των παραθυρεοειδών αδένων είναι το υπερηχογράφημα, το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών, 4DCT κ.α.